Så håller du hjärnan i gång

hjärnan

Fysisk träning och aktivitet får ofta mycket mer fokus än hjärnträning. Detta trots att hjärnträning är minst lika viktig som fysisk träning. Det är verkligen synd. Fler borde lägga mer tid på just hjärngympa. Vill du själv kunna hålla din hjärna i toppform? Här får du tips på vad du kan göra för att träna upp din hjärna och hålla den i gång.

Läs mer

Att läsa är riktigt bra för din hjärna. När du läser skapar du bilder i ditt huvud. Denna skapandeprocess som sker i hjärnan hjälper till att hålla den i toppskick. Försök att få in mer läsning i din dagliga rutin. Du behöver inte läsa en hel bok i veckan. Det kan räcka med lite grann varje dag för att du ska kunna hålla din hjärna aktiverad. Om du har tid att läsa mycket varje dag är det såklart extra bra. Ju mer desto bättre. Det viktiga är dock att du läser något varje dag. Låt din hjärna få skapa fler mentala bilder. Läsning kan även få dig att slappna av lättare, vilket är en riktigt stor bonus.

Problemlösningar och övningar

När man pratar hjärnträning tänker nog de allra flesta på olika typer av övningar eller problemlösningar. Några exempel på övningar som får hjärnan att jobba är sudoku, korsord, gåtor eller matematiska problem. Försök att utmana din egen hjärna lite då och då genom att testa några av dessa saker. Korsord och sudoku är nog de hjärnövningar som är allra mest populära. De passar de allra flesta och kommer ofta i olika svårighetsgrader. Du kan alltså själv välja hur svår din hjärnträning ska vara.

träning hjärn

Var mer kreativ

Det är viktigt att stanna upp då och då och låta sina kreativa sidor få komma fram lite. Att använda sin kreativitet är riktigt bra hjärnträning. Att skapa på olika sätt aktiverar hjärnan på ett helt annat sätt än till exempel sudoku eller liknande. Försök att ge din kreativitet lite mer plats i ditt liv. Börja måla med vattenfärger, skulptera med lera eller skapa din egen musik. Vad du väljer att göra spelar egentligen inte så stor roll. Det viktiga är att du gör något kreativt. Hitta något som du tycker är kul.

Träna ditt minne

Minnesövningar är alltid bra hjärnträning. Du kan träna ditt minne på flera olika sätt. Det allra vanligaste sättet att träna minnet på är med hjälp av till exempel ett memoryspel eller liknande. Du kan även försöka komma ihåg saker som du såg under din dagliga promenad eller på bussen på väg hem från jobbet. Försök att träna ditt minne lite varje dag, så kommer du till slut att kunna märka en stor skillnad. Du kan med fördel träna ditt minne ihop med någon annan.

Försök att inte skriva minneslistor eller sätta timers om du absolut inte måste. Ju mer du förlitar dig på dessa desto latare blir hjärnan. Försök att komma ihåg allt på egen hand. Det är en riktigt bra minnesövning.

Fysisk träning och aktivitet får ofta mycket mer fokus än hjärnträning. Detta trots att hjärnträning är minst lika viktig som fysisk träning. Det är verkligen synd. Fler borde lägga mer tid på just hjärngympa. Vill du själv kunna hålla din hjärna i toppform? Här får du tips på vad du kan göra för att träna…