Bra guide för dig som ska köpa ny taklampa


När det gäller taklampor, så är det en lampa som det finns ett enormt utbud av. Det finns allt från riktigt stora taklampor som lyser upp ett helt rum till mindre varianter som passar bra för punktbelysning. Om du vill hitta snygga designer lampor för taket, så kan du kolla in lamp24.se. Men först kan du läsa klart vår guide, så att du vet vad för taklampa du ska satsa på!

Vilket behov ska lampan uppfylla?

Det första du bör fundera på då du ska köpa dig en ny taklampa, det är vad för funktion du vill att den ska uppfylla. Är den till för att du ska kunna se bättre då du gör något särskilt, eller ska den mest vara för att skapa en mysigare stämning?

Idag så delar man ofta in belysning i allmänbelysning, funktionsbelysning och stämningsbelysning. Många gånger kan ett rum ha behov av alla dessa tre olika varianter. När det gäller allmänbelysningen så innebär det en lampa som sprider ett jämt och tillräckligt starkt ljus, gärna över hela rummet. När man talar om funktionsbelysning, eller arbetsbelysning, så är det en lampa som används för att kunna upp ett begränsat område. Sedan så är stämningsbelysning vad det låter som, en belysning för att skapa en bra stämning med. Även kallat mysbelysning. 

Vilka typer av taklampor finns det?

Idag finns det som sagt många varianter av taklampor att välja på. Här är några av de som finns:

  • Pendel
  • Plafond
  • Kristallkrona
  • Spotlights 

En pendellampa, det är en taklampa som ofta passar bra att ha ovanför matbordet eller soffbordet. Den går att reglera längden på, efter det behov som finns. Idag finns det en massa olika modeller av takpendlar, så som klassiska, retro och moderna.

En annan variant av taklampa, det är plafond. Den sitter då monterad rakt upp mot taket. En sådan här taklampa passar bra att ha lite varstans i hemmet. Du kan sätta en plafond i hallen så väl som i sovrummet, badrummet eller barnens sovrum. Dessutom har det på senare år dykt upp allt snyggare plafonder, så att det finns för alla stilar. En fördel med denna lampa är att den inte tar upp så mycket plats. 

Något som kan skapa ett vackert samt ett trivsamt ljus i hemmet, det är en kristallkrona! Det finns ju hur många varianter av denna lampa som helst och även i olika storlekar. Denna typ av lampa passar in i de allra flesta rum!

Något som har kommit att bli riktigt populärt de senaste åren, det är spotlights. Sedan finns det ju rätt många olika varianter av spotlights att välja på. Den stora fördelen med att satsa på spotlights är att du kan justera den efter behov. Så det är en flexibel lampa att ha i taket. 

Du kan ha spotlights i vardagsrummet, så väl som att de passar bra in i köket så väl som badrummet. Det går även att ha dem vinklade i trappor för att lysa upp stegen.

När det gäller taklampor, så är det en lampa som det finns ett enormt utbud av. Det finns allt från riktigt stora taklampor som lyser upp ett helt rum till mindre varianter som passar bra för punktbelysning. Om du vill hitta snygga designer lampor för taket, så kan du kolla in lamp24.se. Men först kan…